Anellant a caixes-niu / Anillando en cajas nido / Ringing in nest-boxes

Foto 1 (Parus major)     © Jordi Cerdeira i Ribot

L’anellament de pollets en caixes-niu ens permet obtenir una dada molt interessant: la data de naixement de l’ocell.

A l’hora de realitzar aquests anellaments ens trobem amb el problema d’haver de manipular ocells molt petits de manera que s’ha de minimitzar el risc de provocar lesions o l’abandonament del niu per part dels pares o dels propis pollets.

El període de temps ideal per anellar els pollets s’inicia amb la sortida dels canons a les ales (fotografia 1) i acaba durant la obertura d’aquest canons i formació de les plomes rèmiges (fotografies 2 i 3).

En pollets més petits (sense canons a ales), tot i que és possible realitzar l’anellament, es corre el risc de provocar lesions durant la manipulació o per moviments de l’anella cap al peu els dies posteriors. Intentar anellar els petits quan ja s’han format les rèmiges comporta un risc elevadíssim d’abandó del niu que cal, si és possible, evitar.

Foto 2 (Passer montanus)             © Jordi Cerdeira i Ribot

A l’hora de fer l’anellament és important tenir present el factor temperatura: els pollets es refreden ràpidament de manera que serà important evitar l’anellament a primera i última hora del dia, sobretot a zones altes amb temperatures més baixes. També hem de minimitzar el temps de manipulació per evitar un possible abandó del niu per part dels pares.

__________________________

El anillamiento de pollos en nidales nos permite obtener un dato muy interesante: la fecha de nacimiento del ave.

Al realizar este anillado, nos encontramos con el problema de tener que manipular pájaros muy pequeños por lo que debemos minimizar los riesgos de provocar lesiones o el abandono del nido por parte de los progenitores o de los propios polluelos.

El periodo de tiempo ideal par anillar polluelos se inicia con la salida de los cañones en las alas (fotografía 1) y acaba durante la abertura de estos cañones y la formación de las plumas remeras (fotografías 2 y 3).

En polluelos más jóvenes (sin cañones en alas), aunque es posible realizar el anillado, se corre el riesgo de provocar lesiones durante la manipulación o por movimientos de la anilla hacia el pie los días posteriores. Intentar anillar volantones cuando ya se han formado las rémiges conlleva un riesgo elevadísimo de abandono del nido que debemos, si es posible, evitar.

Al efectuar el anillado se ha de tener presente el factor temperatura: los polluelos se enfrían rápidamente de forma que será importante evitar anillar a primera hora de la mañana y última del día, especialmente en zonas altas donde las temperaturas són más extremas. También hemos de minimizar el tiempo de manipulación para evitar un posible abandono del nido por parte de los padres.

Foto 3 (Passer montanus)             © Jordi Cerdeira i Ribot

________________________

Ringing chick birds in nest-boxes it’s very interesting because we can know exactly the age of the birds.

It’s important to be careful with chicks. They are fragile. The ideal period for ringing the chicks begin when the feathers sheaths grown in the wings (picture 1) and finish when remiges are out of the sheath (pictures 2 and 3).

In smaller chicks (without sheaths in the wings) is possible ring, but it’s easy to damage its during handling or that the ring down to the feet in the following days. Tried ringing  the chicks when the remiges are open involves a hight risk of nest abandonament and it’s advisable to avoid it.

We must avoid the first and last hours of the day (especialy in highly areas) because the chicks cool easily. We also limit the handling time to avoid parents nest abandonament .

___________________________________________________

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s