Jynx torquilla: ocell hivernant / Ave invernante/ Wintering bird

© Jordi Cerdeira i Ribot

La captura d’un colltort (Jynx torquilla) sempre és destacable, però si es produeix en ple mes de desembre, ja assoleix categoria d’esdeveniment.

El colltort és un migrant transsaharià que arriba als territoris de cria catalans cap al més de març i desapareix de casa nostra a finals d’octubre amb el pas dels darrers migrants. Tot i això, és ben sabut que alguns exemplars poden mantenir-se a la nostra latitud durant tot  l’hivern, sobretot a zones costaneres on les temperatures són més suaus i, per aquest motiu, els ocells detectats a partir de novembre es consideren hivernants. És de suposar que l’augment global de temperatures hauria de fer pujar el nombre d’aquests exemplars, però falten dades que ho certifiquin.

L’ocell capturat és un exemplar de primer any (Euring 3 en el moment de la captura a 23 de desembre) tal i com es pot apreciar tant pel color de l’ull (de tons grisos, enlloc del marró avellana dels adults) com per la manca de contrast entre secundàries i primàries (típiques en els adults perquè la muda de les secundàries es realitza després de la migració mentre que que la resta de l’ala ja s’ha mudat abans).

© Jordi Cerdeira i Ribot

__________________________

La captura de un torcecuello (Jynx torquilla) siempre es destacable, pero si se produce en pleno mes de diciembre  ya alcanza la categoria de acontecimiento.

El torcecuello es un migrador transahariano que llega a las zonas de cría catalanas hacia el mes de marzo y desaparece a finales de octubre con el paso de los últimos migradores. De todas formas, es bien sabido que algunos ejemplares de esta especie pueden mantenerse en nuestras latitudes durante el todo el invierno, principalmente en zonas litorales donde las temperaturas son más suave, y, por este motivo, las aves detectadas a partir de noviembre son consideradas invernantes. Es de suponer que el efecto del augmento global de las temperaturas debería aumentar el número de estos ejemplares, pero faltan datos que lo certifiquen.

© Jordi Cerdeira i Ribot

El ave capturada hoy es un ejemplar de primer año (Euring 3 en el momento de la captura a 23 de diciembre) tal como puede apreciarse por el color del ojo  (de tonos grisáceos en vez del típico marrón avellana de los adultos) y por la falta de contraste entre primarias y secundarias (típicas de los adultos porque mudan las secundarias  después de la migración mientras que el resto del ala ya lo han mudado antes).

_______________________

The capture of a Wryneck (Jynx torquilla) is always remarcable, but if it happen in December, it can be considered a important event.

The wryneck it’s a transaharian migratori bird that arrives to breeding areas in Catalonia in March and dissapear in October with the pass of last migrants. Anyway, it’s know that some specimens can spend the winter with us, mainly in costal areas with mild temperatures. Any watching bird before november is considered a wintering bird watching.

The wrinneck captureds today is a first year bird (Euring 3  to 23th of desember). We can watch it becacuse it has a brown-greyish eyes (adults have a characteristic hazelnut brown color) and because there aren’t contrast between secondaries amd primaries (adults have moulted secondaries after post-nuptial migration and the rest of the feathers was moulted before.

_______________________

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s