El datat del pit-roig (Erithacus rubecula) un cop feta la muda postjuvenil és dels considerats “senzills” pel clar contrast que mostren les grans cobertores juvenils i les mudades. Mentre que les primeres són d’un to més marronós i presenten una característica taca terminal groc-taronjosa típica de la coloració juvenil, les plomes mudades són de tonalitat més verdosa i, habitualment, sense taques clares a l’extrem.

Malgrat tot, és força comú trobar exemplars amb una coloració no tant típica a les grans cobertores adultes. En aquest casos apareix una taca terminal taronjosa, però en lloc de tenir aspecte de punt, més aviat sembla una curta línia taronja que es difumina cap als costats.
L’exemplar de la fotografia ha acabat la muda post-juvenil (edat Euring 3) i mostra molt clarament la diferència entre ambdós tipus de taques i el contrast entre grans cobertores juvenils internes no mudades i les externes mudades.
Tenint present tot això, és important centrar-se en el contrast del color de fons de la ploma, més que en la presència o no de taques.
_________________________________
El fechado de petirrojos (Erithacus rubecula) una vez terminada la muda postjuvenil es de los considerados “fáciles” por el claro contraste existente entre las grandes coberteras juveniles y las mudadas. Mientras que las primeras son de un tono más marronáceo y presentan una característica mancha terminal amarillo-anaranjada típica de las plumas juveniles, las plumas mudadas son de tonalidad verdosa y, habitualmente, sin manchas claras en el extremo. De todas formas, es relativamente común encontrar ejemplares con una coloración no tan típica en las grandes coberteras de adulto. En estos casos, aparece una mancha terminal anaranjada, pero en vez de tener aspecto de punto, más bien parece corta línea anaranjada que se difumina hacia los lados.

El ejemplar de las fotografías ha terminado la muda postjuvenil (edad euring 3) y muestra muy claramente la diferencia entre los dos tipos de mancha y el contraste entre grandes coberteras juveniles internas no mudadas y las externas mudadas.
A tenor de lo dicho, es importante centrarse en el contraste del color de fondo de las plumas, más que en la presencia o no de manchas terminales.
________________________________________
When post juvenile moult is finished, Robin (Erithacus rubecula) ageing is considered “easy” for the greater contrast between juvenile greater coverts and moulted greater coverts. The firsts are browish and have a typical terminal spot of orange color. The seconds, moulted feathers, are greenish and, usually, without terminal spots.
Sometimes, we can find birds with an unusually color in moulted greater coverts. In this case, appear a terminal orange spot that is more similat to a short line that a terminal spot. It’s orange but it’s fades sideways.
In the pictures, there are a bird of first year (juvenile, Euring 3) and it’s easy to find the differences between spots of inner moulted feathers and outer juvenile feathers.
The conclusion: It’s important looking for the contrast in feather general colours and forget the presence or absence of terminal spots in greater coverts.