
La troballa accidental d’un ballester (Tachymarptis melba) al terra em permet examinar per primer cop aquesta espècie en mà.
L’exemplar estava en bon estat i mudant primàries en una muda descendent en que només quedaven per mudar les quatre primàries més externes. Les secundàries no semblaven mudades, però si que s’estaven mudant les grans cobertores (foto 3 i 4).
El fet que aquesta espècie realitzi una muda post-juvenil parcial sense canviar plomes de vol i l’absència de vores clares a les plomes del cos i d’una fina vora blanca a les cobertores descarta que sigui un juvenil (Euring 3).

La forma de la més externa de les rectrius és una de les característiques utilitzades per identificar ocells de 2n any, però en aquest cas ambdues plomes eren escapçades (foto 2).

Ni les primàries no mudades (les més externes), ni las secundàries presenten un excessiu desgast pel que m’inclino per considerar que es tracta d’un ocell de més de dos anys d’edat (Euring 6). El fet que les cobertores alars no mostrin contrast (seria entre plomes juvenils i plomes mudades a la muda post-juvenil) recolzaria aquesta idea, però la manca de referències fa que no pugui ser rotund.
L’ocell va ser alliberat sense problemes des d’un punt elevat quinze minuts després de ser recollit.
__________________________________
El descubrimiento accidental de un vencejo real (Tachymarptis melba) en el suelo me permite examinar por primer vez a esta especie en mano.
El ejemplar se encontraba en buen estado y mudando las primarias en orden descendiente, de forma que sólo le quedaban las cuatro primarias más externas por mudar. Las secundarias no parecían mudadas y las grandes coberteras estaban en plena muda (fotos 3 y 4).

Al tratarse de una especie con muda postjuvenil parcial sin mudar plumas de vuelo y el hecho de que no hubiese ribeteado claro en las plumas del cuerpo o una fina línea terminal blanca en las coberteras, descartan que se trate de un juvenil (Euring 3).
La forma de la rectriz más externa es una característica usada para identificar aves de segundo año (Euring 5), pero en este caso las dos estaban rotas (foto 2).
Ni las primarias no mudadas (las más externas), ni las secundarias presentaban un desgaste notable, por lo que me inclino por considerar que se trata de un ave de más de dos años de edad (Euring 6). El hecho de que las coberteras alares no presenten contraste (sería entre plumas juveniles y plumas mudadas en la muda postjuvenil) abonaría esta hipótesis, pero la falta de referencias me impide ser rotundo.

El ave fue liberada sin problemas des de un punto elevado unos quince minutos después de ser recogida.
____________________________
I found accidentally a Alpine Swift (Tachymarptis melba) on the floor. I can examined this especie in hand for first time.
The bird was in good condition. It was moulting primaries (P) with a descendent moult. Only the most externally four primaries are not molt). Secundaries (S) seemed no molt and greater coverts (GC) was in moult (see photo 3 and 4).
In alpine swift, postjuvenile moult is incopletely and never include flight feather. Thus, this bird that didn’t had body feathers with pale edged or great coverts with a white terminal edge, it wasn’t a juvenile (Euring 3).
For identify 2nd year birds (Euring 5), the form of outer rectrices is significant, but theses feathers were broken in this bird.
Not moulted primaries and secundaries didn’t shown a great wear and, for this, I think that it was a bird with more of two years old (Euring 6). The lack of contrast in wing coverts (between juvenile and postjuvenil feathers) support this idea, but I don’t have enough experience with this specie.
The bird was released without problems from an elevated point about fifteen minutes after being collected.
Retroenllaç: Tachymarptis melba: juvenil / juvenile | Apunts d'anellament